Hark Orchideen - FAQ

FAQ

Wij willen hier enkele veel gestelde vragen over het productieproces beantwoorden en u bovendien informeren over het thema van de in-vitro vermeerdering van orchideeën.

WAT BETEKENT IN-VITRO?
In-vitro komt uit het Latijn en betekent een productie in een glas. In de plantaardige weefselkweek worden plantaardige cellen of delen van planten onder steriele omstandigheden gecultiveerd op vloeibare of vaste voedingsmedia.

De voor de vermeerdering van de planten genomen explantaten worden ontsmet en vervolgens gecultiveerd op steriele voedingsmedia. Tegenwoordig wordt echter in de regel geen glas meer gebruikt als productiefust, maar steriele kunststof bekers.
WELKE VOORDELEN HEEFT DE IN-VITRO VERMEERDERING VAN ORCHIDEEËN?
De massavermeerdering van orchideeën, hier vooral de vermeerdering van Phalaenopsis, is zonder de weefselkweek niet mogelijk. Daarom kon de professionele kweek van Phalaenopsis en andere orchideeën wereldwijd pas beginnen met de methoden van de in-vitro vermeerdering. Tot aan dat tijdstip werden uitsluitend zaailingen op steriele voedingsmedia gecultiveerd.

Tegenwoordig worden zaailingen nog steeds geproduceerd, echter uitsluitend voor veredelingsdoeleinden. Voor het kweken van geselecteerde planten kunnen in-vitro dan grote aantallen vermeerderd worden. In weefselkweek gecultiveerde planten bieden, tegenover zaailingen, verschillende voordelen.
Zo zijn deze planten heel homogeen, en elke plant genetisch identiek aan de geselecteerde uitgangsplant. Daardoor krijgt de kweker een gelijkmatig plantenbestand met dezelfde groei- en bloei-eigenschappen. Zodoende kunnen selecties voortdurend nageleverd worden. Verder wordt het opkweekrisico verminderd door gezond uitgangsmateriaal.

Alle planten zijn getest op een mogelijke virusaantasting en door de steriele productieomstandigheden vrij van andere ziektes. De firma HARK behoort tot de eerste bedrijven wereldwijd, die orchideeën in-vitro vermeerderd hebben.
MERISTEEM – WAT IS DAT?
Een meristeem is een ongedifferentieerd weefsel dat zich voortdurend deelt. Deze cellen zitten aan de punten van scheuten, zijscheuten of wortelpunten. Omdat deze cellen ongedifferentieerd zijn, kunnen alle organen van de planten zich daaruit ontwikkelen, zoals bladeren, bloemen of wortels.
HOE VERLOOPT DE IN-VITRO PRODUCTIE VAN DE PHALAENOPSIS?
Bij de in-vitro productie van Phalaenopsis kunnen wij de volgende fasen onderscheiden:

- Startfase: het overbrengen van planten explantaten in steriele omstandigheden. Daarbij worden de genomen meristemen ontsmet, zodat er geen kiemen in de voedingsmedia kunnen komen.

- Stamfase: opbouw van moederplantenbekers voor de productie. Uit de startfase worden de planten in de zogenaamde stambekers uitgeplant. Door de toevoeging van plantenhormonen beginnen de planten zijscheuten te vormen. Bij de stamopbouw worden deze scheuten dan met de scalpel gescheiden en weer gebruikt voor de verdere opbouw van stambekers. Deze productiemethode wordt ook shot by shot genoemd. Dus scheut voor scheut.

- Eindfase: grote krachtige planten uit de stamvermeerdering worden in nieuwe bekers met een voedingsmedium voor wortelvorming gelegd. Als de planten krachtige wortels en grote bladeren ontwikkeld hebben, is het product klaar om verkocht te worden. In de volgende stap gebeurt de acclimatisering, d.w.z. van in-vitro wordt de plant ex-vitro in Erd-Plugs in kassen verder gecultiveerd.
PRODUCEERT DE FIRMA HARK NAAST ORCHIDEEËN OOK ANDERE PLANTEN IN HET LABORATORIUM?
Al sinds jaren werken wij naast onze kernactiviteiten toenemend ook met andere culturen die zich in het laboratorium laten vermeerderen. Vraag ons er gewoon even naar.
KUNNEN OOK ORCHIDEEËNLIEFHEBBERS PLANTEN BIJ DE FIRMA HARK BETREKKEN?
Wij produceren en verkopen onze producten uitsluitend voor professionele jonge planten- en productiebedrijven wereldwijd.
HOEVEEL JONGE PLANTEN HEBT U PER BEKER?
Wij hebben bij de Phalaenopsis Classic Line 26 planten (25 + 1 Plant als bonus voor mogelijke mislukkingen) per beker, bij de Basic Line 30 planten (28 + 2 Planten als bonus voor mogelijke mislukkingen), bij de hybriden met meerdere genen en zaailingen 40 planten.
KAN MEN BIJ DE FIRMA HARK UITGEZOCHTE SOORTEN UIT HUN ASSORTIMENT BETREKKEN?
Op bestelling kunnen bij een minimum afnamehoeveelheid van 5.000 planten per kloon en jaar, soorten uit ons assortiment en het assortiment van onze geselecteerde partners als weefselkweekplant in de beker besteld worden.
Jonge planten met wortels kunnen wij leveren via onze Nederlandse jonge plantenpartner, de firma SION.
WAAR MOET IK OP LETTEN, ALS IK EIGEN KLONEN BIJ U WIL LATEN VERMEERDEREN?
Voor veel bedrijven is het natuurlijk heel interessant om met zelf veredelde soorten te werken. De basis voor een opdrachtvermeerdering is een met de klant gesloten vermeerderingscontract. Wij vermeerderen alleen door de klant zelf veredelde en geselecteerde planten.

Beschermde klonen of actieve klonen van concurrenten vermeerderen wij niet zonder een desbetreffende licentieovereenkomst. De inzender stelt het laboratorium vrij van gerechtelijke consequenties bij inbreuk op het soortenrecht.
WAT MOET IK INLEVEREN OM EEN KLOON TE LATEN VERMEERDEREN?
Voor de opdrachtproductie van klanteigen Phalaenopsis soorten hebben wij een zo volledig mogelijk tot bloei gekomen tak nodig. De takken moeten gesneden worden met een steriel mes, zodat eventueel op het snijvlak aanwezige virussen niet op de planten overgedragen kunnen worden.

Voor de vermeerdering van soorten met meerdere genen is altijd de hele plant nodig, waarvan wij dan zelf de nieuwe uitloop voor de vermeerdering nemen.
HOE LANG DUURT DE VERMEERDERING?
Bij de Phalaenopsis hebben wij ca. 1,5 jaar nodig tot aan de levering van het eerste materiaal, bij een gewenste jaarlijkse behoefte van ca. 1500 planten. Bij andere culturen kan de vermeerderingstijd ook langer duren.
HOE WORDEN DE PLANTEN AFGELEVERD?
De aflevering van het in-vitro materiaal gebeurt in onze HARK Safety-Cup. Bij de aanlevering met onze eigen vrachtwagen in Nederland en Duitsland worden de bekers in herbruikbare kisten aangeleverd.

Bij exporten die via expediteurs of per luchtvracht geleverd worden, gebruiken wij een weggooiverpakking van karton of piepschuimboxen. Onze producten kunt u bekijken op onze website onder "Opdrachtvermeerdering / kwaliteitsvoorbeelden".

HEBT U NOG VRAGEN?

Mocht u nog vragen hebben over het productieproces of -verloop, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Scroll naar boven